Telefon
Telegram
WhatsApp
İnstagram

Nersis Mühendislik olarak, yazılım ürünlerimiz ile tüm dünyaya hizmet veren global ölçekte bir kuruluşuz. 10 yılı aşan sektörel tecrübemiz ile global pazarda kullanılan yazılımlar geliştirmekteyiz. Yeni teknolojileri takip eden, sonuç odaklı düşünen, genç, dinamik ve tecrübeli ekibimizle, daha güçlü bir şekilde çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

İLETİŞİM

Uzaktan Algılama Sistemleri

Proje Açıklaması

Drone ile Lidar Uzaktan Algılama

Hava Lidar

Hava Lidar sistemleri entegre edildiği  İHA / Drone üzerinden gönderdiği lazer ışın demetlerini yol ve gidiş-dönüş süresini ölçerek yeryüzündeki nesnelerin konumunu 3 boyutlu bir şekilde hesaplar. Hava Lidar sistemlerini oluşturan yapılar, lazer tarayıcı, GPS ( Küresel Konumlama Sistemi ) ve IMU ( İnersiyal Ölçme Ünitesi ) olarak açıklanabilir.  Lazer Tarayıcının ölçtüğü mesafe alınarak GPS  ile o anki konum verisi ve IMU yardımıyla İHA / Uçak durum bilgilerinin işlenmesiyle sonuç ürün oluşturulur.  Hava Lidar sistemleri ile yeryüzü üzerindeki doğal ve yapay objelere ait nokta bulutu verileri yüksek doğrulukla ve hızlı bir şekilde elde edilir. Hava Lidar sistemi veri yoğunluğu, yüksek doğruluk ve hız avantajları nedeniyle Haritalama, Kentsel Planlama, Ulaşım Planlama, Detay Çıkartma, Dolgu-Yarma İşleri, 3 boyutlu kent modeli üretimi, kaçak yapılaşmanın takibi, Elektrik İletim Hattı Haritalandırılması, Bitki-Orman Haritalama gibi birçok alanda kullanılmakla birlikte, Hava Lidar verisi ile birlikte yüksek doğrulukta Sayısal Arazi Modeli (DTM) ve Sayısal Yüzey Modeli (DSM) üretilir. Bu tür çalışmalarda yüksek doğrulukta sonuç elde etmek için nokta bulutunun doğru bir şekilde sınıflandırılması gerekir. Sınıflandırma doğruluğu  arttıkça,  sonuç  ürünün    doğruluğu      artmaktadır. Hava Lidar sistemleri aktif sistemler olması nedeniyle gece-gündüz çok rahat kullanılabilmektedir.  Firmamız     İHA (İnsansız Hava Aracı)’ ya yerleştirilmiş lazer taracıyı ile toplanan veriyi işleyerek, mühendislik projelerinde sizlere hizmet vermektedir.

Yersel Lidar

LİDAR teknolojisinin her geçen gün birçok mühendislik ve mimari projelerde kullanımı hızlıca artmaktadır. Bunun başlıca nedenleri istenilen veriye kısa sürede ulaşılması ve yüksek doğrulukta yoğun veri üretilebilmesidir. Yersel lazer tarama uygulamalarında, ölçülen temel büyüklük tarayıcı ile ölçülen nokta arasındaki mesafedir. Yapılan bu ölçümlerde, üçgenleme, faz farkı ölçümü, lazer pulsunun gidiş dönüş süresinin ölçülmesi gibi teknikler kullanılarak obje yüzeyine ait tüm detaylardan (x, y ,z) koordinat bilgisi içeren 3 boyutlu nokta bulutu verisi elde edilir. Oldukça hassas doğruluğu olan bu nokta bulutları, mimari ve mühendislik uygulamaları, tarihi eserlerin 3 boyutlu modellenmesi, arkeolojik mimari projeler, olay yeri inceleme, madencilik, 3 Boyutlu Kent ve Bina Modelleme çalışmaları gibi pek çok alanda kullanılır. Yersel Lidar uygulamalarında ölçülecek nesne ile lazer tarayıcı arasındaki mesafe sınırlı olduğundan genellikle küçük alanlarında, tek nesnelerin ölçümünde kullanılır.  Lidar teknolojisi ile M2 ‘ ye yüzlerce nokta düştüğü için projenin hassas bir şekilde yürütülmesi sağlanır. Yersel Lidar ölçümleri ulaşılması zor objelerin 3 boyutlu koordinatını çok hızlı ve hassas bir şekilde vermektedir. Aynı zamanda modellenmesi yapılacak nesnelere ait renk bilgisi alınarak nesnenin 3 boyutlu doku modeline ulaşılabilmektedir.  3 Boyutlu model üzerinde Mimari ve Görsel düzenlemelerde, Yersel Lidar ile alınan nokta bulutunun yoğun olması nedeniyle yapılan çizimlerde büyük kolaylık sağlar.

Multispektral Görüntüleme

Multispektral Görüntüleme işleme yeryüzü objelerinin  farklı dalga boylarındaki görüntüsünün belirlenmesi esasına dayanır. Multispektral görüntüleme Hiperspektral Görüntülemeye kıyasla daha geniş aralıklı ve sınırlı bant sayısıyla görüntüleme yapar. Sınırlı sayıda dalga boyu aralığında görüntü elde edilmesi bilgi kaybına neden olur. Spektrum görüntülemede genellikle görünür (yeşil,sarı,kırmızı) yakın kızıl ötesi, kısa dalga boyu kızılötesi ve uzun dalga boyu kızılötesi bölümlerini kapsayan bant aralıkları kullanılır. Multispektral görüntüleme analizleri uydu fotoğrafları ve İHA ‘ya entegre multispektral kameralar ile çekilen fotoğraflar ile yapılır. Birçok çalışmada yapılan multispektral görüntüleme ile ihtiyaca yönelik analizler kolay ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Multispektral görüntülemede kullanılan kameralar Tek Objektifli ve Çok Objektifli kameralar olmak üzere 2 kısımda incelenir.
Tek objektifli kameralar: Genelde uzaktan algılama ile özellikle fotogrametrik üretim amaçları için hava fotoğraflarının elde edilmesinde en çok kullanılan ve son derece yüksek geometrik görüntü kalitesine sahip kameralardır. 
Çok objektifli kameralar: Değişik film-filtre kombinasyonları ile aynı geometrik noktadan aynı anda, elektromanyetik spektrumun çeşitli dalga boylarını içeren fotoğrafların elde edildiği kamera sistemleridir. Daha çok 4 objektife sahip olan bu kameralar, çok bantlı (multispektral) fotoğrafçılık tekniğiyle, aynı yeryüzü yapısının değişik dalga boyları için gösterdiği farklı yansıma özelliklerini incelemede yarar sağlamaktadırlar.
 İstenilen projenin niteliğene göre birden fazla dalga boyunda çekilen görüntüler işlenerek sonuç ürüne ulaşılır.
Multispektral görüntüleme ile görünür bölge ve yakın kızılötesi spektral bölgelerin detaylı görüntülemesi sağlanmaktadır. İHA (İnsansız Hava Aracı) üzerine takılan multispektral kamera ile elde edilen multispektral görüntülerin işlenmesi sonucu, tarım arazilerinde verimlilik, mineral ve toprak analizi , bitki örtüsü karakterizasyonu, hastalıklı alanların tespit edilmesi, kimyasal inceleme, savunma,  gibi birçok farklı alanda ihtiyaca yönelik analizler yaparak ihtiyacınız olan veriye ulaşmanıza teknik destek sağlayabiliriz.

Hiperspektral Görüntüleme
Hiperspektral Görüntü işleme uzaktan algılama alanında oldukça önemli bir araştırma alanına sahiptir. Hiperspektral görüntüleme yeryüzü objelerinden yansıyan enerjinin dar ve bitişik çok sayıda dalga boyu bandında ölçümüdür. Hiperspektral ölçümler ile her piksele kırmızı,  yeşil ve mavi atamak yerine çok daha geniş bir ışık spektrumunda analiz yaparak hassas bir görüntüleme sağlar. İnsansız Hava Aracına takılan Hiperspektral Kameralar ile çekilen görüntülerin analiz edilmesi ile sonuç ürün oluşturulur. Hiperspektral kameralar ile elektromanyetik spektrumda dar ve bitişik 50-200+ arası bantta görüntü alımı gerçekleştirilir. Bu sayede nesnelerin ayırt edilmesinde multispektral görüntülere üstünlük sağlarlar. Hiperspektral kameralar ile gelen ışık yakalanır ve prizma gibi bir nesne ile farklı spektral aralıklara bölünür.  Diğer spektral görüntülemelerden farklı olarak çok daha fazla banta sahip olup, kızıl ötesi ve görünür bölgelerden birçok dar dalga boyuna ait verileri kullanır. Dalga boyunu göre ayrışım yaparak sonuç görüntü oluşur. Hiperspektal görüntüler orman bitki örtüsünün haritalandırılmasında, Şehircilik, Kimyasal Madde İncelenmesi, Madencilik, Tarımsal ürün türlerinin belirlenmesi gibi birçok alanda kullanılır. Nersis Mühendislik olarak , birçok farklı alandaki bu ihtiyaçlara yönelik uzman ve tecrübeli kadrosuyla İHA (İnsansız Hava Aracı) ile Hiperspektral Görüntü alımı ve analizi yaparak, ihtiyacınız olan veriye ulaşmanıza teknik destek sağlayabiliriz.
İHA / Drone ile Hiperspektral Görüntü Alımı hizmeti hakkında bilgi almak için bize ulaşın.

Termal Görüntüleme

Termal görüntüleme, gözle görülemeyen kızılötesi enerjiyi yani ısıyı temel alarak nesnelerin sıcaklık durumunu temas etmeden görüntü üzerinde görmemizi sağlayan görüntüleme sistemidir. Kullanılan termal kameralar ile gözle görülmeyecek sorunlar çok hızlı tespit edilebilir. Termal Kameralı Drone ile bina yalıtım analizinde yalıtımın varlığı ve performansı belirlenebilir. Bu sayede termal görüntüleme ile binalardaki yalıtılmış duvarların ısı kayıpları kontrol edilir.Termal çekimlerin başarılı bir şekilde yapılması için bina iç ve dış ortam sıcaklıkları arasındaki farkın yüksek olması gerekir. Bu nedenle çekimler Thermal Drone ile kış ayında yapılması doğru sonuç verir. 
Enerji dönüşümü ve kaynakların verimli bir şekilde kullanılması adına GES sahaları önemli bir yere sahiptir. GES sahalarındaki enerji verimliliği sıcaklıkla ilişkilidir. Uzun süreli verim elde etmek adına sürekli kontroller yapılmalıdır. Arızalı hücrelerin tespitinde, aşırı ısınmanın neden olduğu verim düşüklüğünün önlenmesinde Termal Kameralı Drone kullanılması gerekmektedir.
Termal Dronlar arama kurtarma ve gözlemleme çalışmalarında kullanılmaktadır. Bu sayede bir objenin sıcaklığı tespit edilip o bölgede çalışmalar yapılmaktadır.
Termal Drone ile Av Sahası gözlemleri , büyük alanlarda yaban hayatı ekolojisinin düşük maliyetle araştırmalarının yapılabilmesini adına önemli bir fırsattır. Bununla birlikte yapılan Termal Çekim Hizmetleri sonucu hayvancılıkta habitat envanterine katkı sağlayarak süreç gerektiren çalışmalara altlık oluşturmaktadır.
Termal Kameralar yaban hayatı popülasyonlarının korunmasında, yaşadıkları alanlarının iyileştirilmesinde genel olarak yaban hayatı yönetiminde oldukça önemli bir yere sahiptir. Örneğin Thermal Drone kullanılarak Kuş Konaklama alanlarının tespiti yapılır. Termal Çekim sonucunda bulunan ortamların uygun hale getirilmesi sağlanır.
Termal Dronelar ile biyoçeşitliliğin korunmasına ve sürdürebilirliğine yönelik çalışmalarda önemli bir yere sahiptir. Termal Kamera ile çekimler sonrası ortaya çıkarılan sonuçlar ele alınarak stratejilerin belirlenmesi ve eylem programlarının geliştirilmesi sağlanmaktadır.
İnsansız Hava Araçlarının Termal Kamera ile kullanımı birçok sorunun önüne geçilmesini sağlamıştır. Kullanılan termal kamera türlerine göre Thermal Drone fiyatları değişmektedir. Firmamız termal çekim uygulamalarında DJI Zenmuse XT serisini kullanmaktadır.
Zenmuse XT serisi ile termal görüntüleme hizmetleri çok daha kolaylaşmıştır.DJI ve FLIR işbilirliğinde geliştirilen Zenmuse XT güvenli,hassas ve kaliteli havadan termal görüntüleme sağlamaktadır. DJI Zenmuse XT hızlı bir şekilde, büyük arazilerde kullanılabilmektedir.
FLIR ‘ in termal görüntülüleme teknolojisi ile üretilen DJI Zenmuse XT, yüksek kalitede taramayı, 640/30 fps ve 336/60 fps kamera türüne göre yapabilir.Matrice 600 , Inspire 1 gibi İnsansız Hava Araçlarında tam uyumlu bir şekilde çalışmaktadır.
Nersis Mühendislik olarak İHA’ ya yerleştirilen termal kamera ile elektrik, güvenlik, enerji, arama kurtarma, mühendislik gibi birçok sektörde nesnelerin ısıya bağlı olarak analizlerini yapmaktayız.

Uygulama Alanları: Radiometric Ölçümler, Elektrik Hattı Ölçümleri  Güneş Panelleri Arıza Tespiti ,Arama Kurtarma Çalışmaları

Manyetometre ile Maden Taraması
Günümüzde yer bilimleri ve madencilik alanında yapılan arama, araştırma, analiz çalışmaları gün geçtikçe yeni bir hal almaya başlamıştır. İHA teknolojisinin hızla ilerlemesiyle madencilik faaliyetlerinde İHA teknolojisinin kullanıldığı uygulamalar hızla artmaktadır. Birçok firma manyetik anomali tespiti için havada, karada ve denizde ölçüm yapan manyetik cihaz geliştirmektedir. Hava Manyometresi ile yeryüzündeki arazilerin manyetik değişimlerinin ölçülmesi sonucunda maden yatağı tespiti çalışmaları yapılabilmektedir.  Büyük ölçekli sahalarda yersel olarak ölçüm işlemi yapılırken zaman zaman istenmeyen hava koşulları, ağır yüklü malzeme taşımak gibi zorluklarla karşılaşılmaktadır.  İnsansız Hava Aracına takılmak üzere geliştirilen manyetometre ile daha kolay ve hızlı manyetik ölçme yapmak mümkündür. Büyük arazilerde Hava Manyetometresi ile yersel ölçümlere oranla 10 kat daha hızlı ölçüm yapılabilmektedir.  Bu sayede maden ölçümleri günümüzde yeni bir boyut kazanmıştır.  İnsansız Hava Aracı’ na entegre edilen cihaz lazer ile gönderilen sezyum ile manyetik alanın ölçümünü yapmaktadır. 1 Kg ağırlığında olan cihaz, 2.5 kg taşıma kapasiteli İnsansız Hava Aracı ve Dronelarda verimli bir şekilde ölçüm işlemi gerçekleştirir. Manyetometre cihazı 20.000 – 100.000 Nt (nano tesla) çalışma aralığında çözüm sunmaktadır. Hava manyotemetresini , İHA ‘nın manyetik etkisinden çıkarmak için yaklaşık 3 metre uzunluğunda  iple bağladıktan sonra ölçüm işlemine başlanılmaktadır. Ölçüm işleminde uçuşa başlamadan önce istenilen alanlara ait uçuş planı hazırlanmaktadır. Arazi topoğrafyasını temel alarak belirlenen sabit yükseklikte İHA / Drone uçuş planı gönderilir. Eğimin yüksek olduğu arazilerde Hava Manyetometresi ile ölçüme başlamadan önce ilk olarak arazinin Topoğrafyasının 3 Boyutlu Modeli çıkartılmalıdır. Bu sayede manyotemetrenin belirlenen uçuş yükseliğinde Drone ile güvenli bir şekilde uçması sağlanır.
Madencilik sektöründe karşılaşılan sorunları çözmeye yönelik teknolojik geliştirmeleri  sürekli takip etmekteyiz. Nersis Mühendislik olarak  İHA’ ya entegre edilen Hava Manyetometresini kullanarak Uçuş ve Veri İşleme sürecini uzman kadromuz ve çözüm ortaklarımız ile birlikte gerçekleştirmekteyiz. 

GPR ile Mayın Taraması
Günümüzde gün geçtikçe farklı amaçlara yönelik yapılan,  yeni uygulamalar karşımıza çıkmaktadır. Teknolojik gelişmelerin hızlı bir şekilde gelişmesiyle güvenlik, haritalama, enerji, mühendislik gibi farklı alanlarda kullanılmak üzere geliştirilen cihazlar üretilmektedir. Jeofizik Biliminde, GPR ( Ground Penetrating Radar ) Yer Altı Radarı yöntemi ile yakın yer altı yüzeyi araştırmaları yapılarak, jeolojik kesitlerin ortaya çıkarılmasında, yer altı arkeolojik eserlerin tespit edilmesinde, metalik malzeme arayışında, yer altında mayın, silah gibi nesnelerin aranmasında tüm dünyada etkin olarak kullanılmaktadır. GPR tekniği  yer altına gönderilen yüksek frekanslı elektromanyetik dalgaların yansımasının gözlemlemesi prensibine dayanmaktadır.  Yeraltına gönderilen elektromanyetik dalga, eğer ara yüzeyde farklı dielektrik özellikte bir nesne var ise yansımaya uğramaktadır. Yer altı Radarı, GPR yaklaşık olarak yer altı tabakasının  0 – 40 metre aralığının tespit edilmesinde kullanılmaktadır.  GPR ‘ nin gün geçtik kullanım alanları artmaktadır. 
GPR (Yer Altı Radarı ) Kullanım Alanları:
•    Yer altı Araştırmaları:  Yol, baraj, yerleşim alanlarında yer altı araştırmalarında GPR kullanılır.
•    Arkeolojik Çalışmalar: Tarihi yapıların, antik eserlerin bulunmasında GPR kullanılır.
•    Madencilik: Yüzeye yakın maden rezervlerin tespitinde, maden kazalarında ilk yardım çalışmalarında GPR kullanılır.
•    Askeri: Yer altı silah ve mayın tespit edilmesinde GPR kullanılır.
GPR sistemi, yersel yöntemlerin yanında İnsansız Hava Aracına entegre edilmesi ile birlikte havadan veri üretebilir. Arazi sahasına ulaşımın çok zor olduğu ve uygun hava şartlarının olmadığı alanlarda Drone entegre edilen GPR sistemi ile yer altı ölçmeleri yapılmaktadır. Büyük arazilerin taranmasında hız ve maliyet açısında çok büyük avantaj sağlamaktadır. 
Nersis Mühendislik olarak  İHA’ ya entegre edilen GPR (Yer altı Radarı) kullanarak Uçuş ve Veri İşleme sürecini uzman kadromuz ve çözüm ortaklarımız ile 

Başlangıç Tarihi
  • 06 Ekim 2021, 02:50
Proje Adı
Uzaktan Algılama Sistemleri
Proje Kategori
İha çözümleri